Kontaktlinser

kontaktlinser ski akershus

Kontaktlinser i Ski

I dag kan de aller fleste bli fornøyde kontaktlinsebrukere. Det utvikles stadig nye produkter som gjør det lettere for oss å korrigere alle forskjellige varianter av synsfeil. Vi har både dagslinser/engangslinser, månedslinser og 14-dagers linser. Du finner oss i Ski i Akershus.


 

Linser i stedet for briller?

Kontaktlinser – hvem passer det for?

De som er aller mest i tvil om de kan bruke kontaktlinser er de som har skjeve hornhinner. Dette er ikke noe problem i dag. Noen blir overrasket over at de ikke er for gamle til å bruke kontaktlinser. Det er ingen øvre aldersgrense på dette flotte hjelpemiddelet.

Kanskje du er blant de som tror at du ikke kan bruke linser fordi du tror at du ikke kommer til å klare å ta dem av og på. Det kan være litt vanskelig de første gangene, men det er i grunnen bare en liten terskel. Denne terskelen hjelper vi deg over. Vi kjører et lite kurs til å begynne med og vips, så går det som en drøm.

Hva er egentlig en kontaktlinse?

Vi kan sammenlikne det med et mykt lite brilleglass som legges rett på øyet. Det er laget av et materiale som irriterer øyet minst mulig. Det er også viktig for dette materialet at tårevæsken fordeler seg jevnt og fint over linsa. Kontaktlinser slipper oksygen rett gjennom og inn til hornhinnen.

Det forskes i stor skala på hvordan kontaktlinsene kan bli enda bedre. De forskjellig leverandørene ligger i knivskarp konkurranse om å være først med neste forbedring. For den som er avhengig av hjelpemiddel for å ha et perfekt syn vil kontaktlinser nesten alltid være en mulighet for å bedre bevegelsesfriheten og livskvaliteten.

Noen ønsker å bruke briller og ha kontaktlinser som et supplement. Andre vil bruke mest kontaktlinser og kun ha brillene i bakhånd.

Vi følger Norsk Optikerforbunds kliniske retningslinjer.


 

Linseparametre

Hva betyr PWR/SPH?
PWR/SPH angir styrken på linser og oppgis enten i pluss eller minus, og forteller om du er nærsynt eller langsynt.

Hva betyr BC?
BC er en forkortelse for basiskurven til linser og skal være mest mulig lik hornhinnas kurve.

Hva betyr Dia?
Dia er en forkortelse for diameter til linser og angir den spesifikke størrelse som kontaktlinsen opptar på hornhinna.

Hva betyr Axis?
Akse oppgis ved bestilling av toriske linser. Akse angir i grader, i hvilken retning krumningsfeilen ligger.

Hva betyr Cyl?
Sylinder oppgis ved bestilling av toriske linser. Sylinder angir størrelsen på krumningsfeilen.

Hva betyr Add?
Differansen mellom nødvendig avstandsstyrke og nødvendig lesestyrke på toriske eller progressive linser, kalles addisjon eller tileggsstyrke.


 

Dersom du lurer på noe rundt ditt syn står vi på Optikk og Synshjelp holder til i Ski og er klar til å gi deg all den informasjonen du ønsker. Den vanligste kommentaren som folk gir etter å ha fått kontaktlinser første gang er hvorfor de ikke har gjort dette for lenge siden.